Inspirerende natuur

Goudsmid Kris Baele wandelt door het bos. Hij legt de palm van zijn hand tegen een boomstam en betast de structuur van de schors. Hij raapt wat twijgjes op en laat ze door zijn vingers gaan om hun vormen te bestuderen. Veel tekeningen in zijn schetsboekje later worden deze natuurelementen verwerkt in juweelontwerpen.

Nieuwe collectie 'Embraced by Nature'

Vorig jaar stond de verstilde schoonheid van rozen centraal in het werk van Kris Baele. Nu borduurt hij verder op dat thema. Voor zijn nieuwe collectie liet hij zich weer inspireren door de natuur, zij het in een ruwere vorm.

“"De nerven van een blad zijn een beetje de rimpels in onze huid. Ze tonen de jaren en zijn een bewijs van het leven. Kortom, zij vertellen een verhaal."”

De ideeën werden deze keer opgedaan bij het kijken naar bomen, bladeren en takken. "Al vertrek ik soms ook wel eens van een bepaalde edelsteen", zegt hij.

Zijn vrouw Freija, die je bij een bezoek aan de zaak altijd als eerste ontvangt, omschrijft het als volgt:  "De texturen lijken misschien wel ruw, maar ze voelen tegelijk zacht aan. We hebben de natuur dus naar onze hand gezet. Tenslotte blijven het juwelen om te dragen. Hun elegantie symboliseert een ingehouden kracht."

De juweelontwerper, die meer dan twintig jaar in het vak zit, mijdt de geometrische vormen niet. Volgens hem zijn ze mooi door hun eenvoud. Maar hij houdt van imperfecties die veel schoonheid in zich dragen. Zulke onvolmaaktheden zitten in de natuur. En dus ook in de mens.

In zijn jongste brochure 'Embraced by Nature' zegt hij het zo: "De nerven van een blad zijn een beetje de rimpels in onze huid. Ze tonen de jaren en zijn een bewijs van het leven. Kortom, zij vertellen een verhaal." En verhalen vertellen, dat wil hij doen met zijn juwelen.

Brochure 'Embraced by Nature (pdf)

Bekijk de collectie van Kris Baele