Handmade

HIB-label 'Handmade in Belgium', uitgereikt door Unizo

Jaar na jaar blijft Kris Baele evolueren. Sinds hij de zaak van zijn vader overnam groeide zijn passie om zelf juwelen te ontwerpen en met de hand te maken steeds verder.

In 2014 mocht hij van Unizo het HIB-label 'Handmade in Belgium' label ontvangen. Een bevestiging van zijn inzet, maar vooral een motivatie om te blijven innoveren.

Het boekje

De eerste stap in het vervaardigen van juwelen is het ontwerp. Op maat van een klant of een nieuwe creatie voor de collectie van Kris Baele, elk ontwerp begint in zijn hoofd. Vervolgens vloeien de lijnen op het geruite papier van zijn ontwerpboekjes.

"Inspiratie vind ik in het dagelijks leven genoeg, aan een vorm of kleur heb ik vaak genoeg om een eerste idee te ontwikkelen. Een persoonlijk gesprek met een klant diept dan weer het karakter van die persoon uit. Dat laat me toe om mijn stijl aan te vullen met de fantasie van onze klanten."

Daar ligt net de essentie van de juwelen van Kris Baele. Telkens nieuwe vormen ontwikkelen en perfectioneren. Elke creatie is uniek, maar soms is het noodzakelijk op bepaalde creaties een variant te maken. De kleur van de edelstenen in combinatie met de kleur van het goud maakt dat een ontwerp bij verschillende mensen past.

Creatie

Een ontwerp op papier kan er leuk uitzien. De sterkte van het lijnenspel wordt pas echt duidelijk wanneer er een proefmodel wordt gemaakt. Dan krijgt het juweel pas zijn uiteindelijke vorm. "Pas als ik het gevoel heb dat alles snor zit en ook Freija voor het ontwerp gewonnen is, dan pas maak ik de creatie met de juiste grondstoffen"

Het goud wordt aangekocht in korrels die we vervolgens smelten tot een staafje goud, de basis van elk juweel. Dit staafje halen we door de wals tot we een plaatje krijgen dat de juiste dikte heeft om écht van start te gaan.

"Uit dit plaatje zaag ik alle stukken die ik nodig heb om de creatie te vervaardigen. Dit is fijn werk. De afmetingen moeten in deze fase al juist zitten." Door vervolgens de ring te vormen volgens de regels van de smeedkunst kunnen complexe vormen gemaakt worden.

“Onze juwelen worden gesmeed of gegoten. Afhankelijk van welk doel we willen bereiken kiezen we de juiste techniek. Zo is het soms nodig om stukken te gieten om het oppervlak een structuur te geven.”

Edelstenen

Eens de vorm klaar is kunnen de edelstenen gezet worden. Tijdens het smeden passen we al continu de edelstenen op de plaats waar ze moeten komen. Zo past de vorm perfect en kunnen de stenen gezet worden alsof ze in het juweel mee groeiden. De zetting is een uiterst belangrijke stap. Als createur hecht Kris Baele veel belang aan het esthetisch aspect van zijn juwelen. Toch is de kwaliteit minstens zo belangrijk. Een goede zetting van de edelstenen draagt trouwens bij zowel aan het esthetisch aspect als aan de kwaliteit van het juweel.

Finishing touch

Eens het juweel volledig in elkaar steekt rest alleen nog de afwerking. Het juweel wordt gepolijst tot het de glans krijgt waarvoor je smelt.

En dan is het aan Freija. "Ik heb er plezier in om te zien hoe zij haar werk maakt van de etalages. Sober en met veel aandacht voor de creaties. Dat geeft ademruimte en dat merk je aan de reacties van de klanten."

Begeleiding

Als createur heb je meer werk aan je juwelen. Bij Kris Baele worden bijna geen juwelen ingekocht. De meeste juwelen moeten in het atelier vervaardigd worden voor je je etalage kan vullen.

"Dat is een keuze die we ons nog niet beklaagd hebben. We halen veel voldoening uit deze manier van werken.' Het spreekt voor zich dat maatwerk je dichter bij de mensen brengt. Voor een creatie op maat moet je wel overleggen met de klant. Je moet ontdekken wat hun stijl is en op gepaste wijze advies geven over de technische mogelijkheden."

Op dat gebied zijn Kris en Freija een ijzersterk duo. Met geduld en passie voor hun product gaan ze er dagelijks tegenaan.

Bekijk de collectie van Kris Baele