Embraced by Nature

Nieuwe collectie 2018: 'Embraced by Nature'

Wie Kris Baele al langer volgt, die weet het wel: deze juwelenontwerper is niet alleen een rasecht vakman. Achter de doordachte en minzame persoonlijkheid schuilt ook een groot stilist.

Zijn geheel eigen stijl puurt hij verder uit met het verstrijken van de jaren. Als een kunstschilder die doek na doek zijn eigen borstelstreek verfijnt. Tot je de hand van de meester in elk werk herkent.

Ook in zijn nieuwe collectie komt Kris weer een stapje dichter bij de essentie. Dat levenservaring en bijbehorende wijsheid in zijn werk binnensijpelen, mag niemand verbazen. De balans tussen werk en rust krijgt een plaats in zijn leven. Het evenwicht tussen licht en duister, ruw en zacht, luid en stil baant zich een weg doorheen zijn werk.

Juwelen zo puur als de natuur

Mocht je ooit het voorrecht genieten om in het huisatelier van Kris binnen te stappen, dan zul je je zonder problemen kunnen voorstellen hoe de uren van een juweelontwerper hier wegtikken.

Schetsblokken onthullen potloodstrepen die de kiem van nieuwe ontwerpen in zich dragen. Goud- en zilvervijlsel zijn het bewijs van het fijne werk dat zich hier heeft afgespeeld. Vijltjes, zagen, boren en een soldeerbout: het zijn de instrumenten waarmee Kris zijn creaties vormgeeft.

De afgesloten ruimte is maar enkele vierkante meter groot. De zachte, egale kleuren van vloer en muren scheppen een harmonieus kader. Het gedempte kunstlicht laat het atelier baden in een ingehouden sfeer. Ramen zijn er niet. Wanneer de enige deur van het atelier dichtgaat, ervaar je vooral stilte en rust. De massieve, op maat gemaakte houten werkbank eist er zijn plaats. Maar vooral de loep en spot maken duidelijk waar het om draait: alle aandacht gaat hier naar de creatie van juwelen.

"Laat je niet misleiden door de sereniteit van deze ruimte", bekent Kris. "Het leven van een juweelontwerper gaat ook gepaard met spanning. Ja, zelfs stress. Inspiratie komt tenslotte niet wanneer je dat wilt. Je zit vaak uren of dagen te schetsen en eerste ontwerpen te maken. De puzzelstukjes vallen soms maar traag in mekaar. Tegelijk heb je momenten van flow waarin alles lijkt te lukken. Dan is het alsof de muze mijn handen vasthoudt."

Naarmate de jaren voorbijglijden, lijken Kris en Freija – zijn echtgenote waarmee hij sinds jaar en dag een artistieke en commerciële tandem vormt – leven en werken steeds filosofischer te benaderen.

"Alles wat het leven je voorschotelt, doet je groeien als mens", vertelt Freija. "En dus ook als ontwerper. Het doet je nadenken over de essentie, en over de waarden die je wilt uitdragen. En authenticiteit staat hierbij bovenaan wat ons betreft."

Ingehouden kracht

Met zijn nieuwe collectie borduurt Kris eigenlijk ook verder op het thema van vorig jaar.

Toen stond de verstilde schoonheid van bloemen centraal, het delicate van Moeder Natuur. Rozen waren een prikkelend leitmotiv, aangevuld met hints van ruw koraal, in evenwicht gebracht met zachte strelen en verfijnde lijnen.

En al gaat er potentieel meer kracht uit van bomen en schors, de verfijning is evenmin ver uit de buurt. "De texturen lijken misschien wel ruw", legt Freija uit, "maar alle juwelen voelen tegelijk zacht aan. We hebben de natuur dus wel naar onze hand gezet. Tenslotte blijven het juwelen om te dragen. Hun elegantie symboliseert als het ware een soort ingehouden kracht."

De perfectie van de imperfectie

Waar veel ontwerpers de nadruk leggen op puur geometrische vormen, kiest Kris in zijn werk nu dus opnieuw ook voor het organische.

"Geometrische vormen kunnen ook mooi zijn in hun eenvoud. En ik ga ze zeker niet uit de weg. Perfecte geometrie staat echter geen toevallige foutjes toe. Die kleine imperfecties waar net veel schoonheid van uitgaat. Die onvolmaaktheden zitten ook in de natuur. En in de mens. De nerven van een blad zijn een beetje als de rimpels in onze huid. Ze tonen de jaren, zijn een bewijs van het leven. Ze vertellen, kortom, een verhaal."

Verhalen vertellen: dat doen ook de juwelen van Kris. Stuk voor stuk zijn ze handgemaakt in eigen huis. In het aanbrengen van de ragfijne structuren steekt uren werk. Uniciteit is wat deze kleine kunstwerkjes kenmerkt. Uniciteit en authenticiteit: meer woorden heb je eigenlijk niet nodig om het werk van Kris Baele te omschrijven.

"We merken aan ons groeiend aantal vaste klanten dat hier onze kracht ligt. Daarvoor kloppen mensen bij ons aan. De ene keer gaat het om een opdracht waarbij het juweel dienst moet doen voor een huwelijk, een jubileum, een doop, een overlijden … Dan weer vragen klanten naar een transformatie van een bestaand juweel of kiezen ze voor een nieuw juweel uit de collectie: blijkbaar weet de stijl van het huis steeds meer mensen te overtuigen."

Ontdek de collectie

Bekijk de video

Blader door de brochure (pdf)

Ontdek de nieuwe collectie

Bekijk de collectie van Kris Baele