Elegantie blijft boeien.

Juweelontwerper Kris Baele

Hij werd geboren onder een creatief gesternte en zijn creatief talent kent geen grenzen. Hij huwde Freija die hem inspireert en motiveert. Aan de glinster in de ogen ontdek je een man die geniet van wat hij maakt, bedenkt en voelt. Kris is passionata over juwelen, goede tradities en creatieve momenten.

Inspiratie en transpiratie

"Mijn inspiratiebronnen zijn altijd en overal. Een eerste idee dat opborrelt terwijl je naar iets tuurt, de forse en gemeende handddruk tussen twee vrienden op de hoek van de straat, de ambiante zachtheid van een kleur dat tot inspiraties leidt. Of net zo de geometrische vormen van hedendaagse architectuur, de symmetrie in gebouwen uit de negentiende eeuw die tot rust brengt. Maar evengoed (lacht) de organische vormen in de natuur, het zachte aanvoelen van stoffen, de eerste bloesem aan appelbomen, het kraken van verse sneeuw onder je schoenen."

Kris laat deze inspiraties transformeren en vertalen tot het eerste ontwerp van een juweel. Er volgen schetsen, plak- en kleefwerk en zo ontstaat een prototype. Pas als hij 100 procent tevreden is, start het design in goud.

"Vergelijk het gerust met het maken van een puzzel. Je bent op zoek naar het stukje of detail dat de puzzel bijzonder maakt en waar je je blij en opgewekt mee voelt."

Eenvoud

Soms blijkt het finale ontwerp heel eenvoudig te zijn. Het resultaat lijkt zo vanzelfsprekend en evident. Maar meestal zijn juist dat de moeilijkste creaties. Eenvoud is het resultaat van het complexe denken en ongelooflijk voelwerk. Maar het resultaat is pure eenvoud. Dat zijn echt de grote momenten in creëren.

Soms combineert hij materialen en stenen met goudlegeringen om totaal onverwachts tot een leuke of spannende combinatie te komen. Het blijft een passie van bezig zijn en durven grenzen verleggen. Kleur voelen, beleven en tot uiting brengen.

Over elk detail van het juweel en het totale design is lang nagedacht. Alles moet perfect zijn: de verhoudingen, de vormen, het kleur of de kleurcombinaties. Dikwijls sleutelt hij nog aan enkele details terwijl hij bezig is aan de realisatie van het juweel, maar de uiteindelijke vorm is reeds volledig uitgewerkt in zijn hoofd.

Kleur en slijpvorm

De combinaties met de kleuren zijn uitermate belangrijk. Het geheel moet natuurlijk zijn en mag in geen geval een schreeuwerig aanblik geven. Kris en Freija houden van zachte, natuurlijke tinten die overal en altijd kunnen gedragen worden. Een vorm van aanvullende subtiliteit die de aandacht trekt. Daarom selecteren we leveranciers die uitsluitend actief zijn met kwaliteitsstenen en die een voorliefde hebben voor natuurlijke en onbehandelde kleuren. Want net dat verschil geeft een méérwaarde en voedt de authenticiteit van het juweel.

Wij selecteren zelf de kleurstenen. Meestal kunnen wij zelf de slijpvorm bepalen van de steen. Dit gebeurt op het aanvoelen en onderzoeken van de steen, die na het slijpen gecombineerd zal worden met wit, geel of roze goud.

Signatuur

Enerzijds sobere design, anderzijds speelsere, romantische juwelen. Fragiele juwelen met een retrotoets, maar in een moderne hedendaagse interpretatie. Veel klanten houden van deze nostalgische toets en de juwelen zijn ook supervrouwelijk.

“Mijn signatuur: elegant, zuivere lijnen, soms minimalistisch zonder saai te worden, soms romantisch zonder bombastisch te zijn.”

Publiek

De creaties van Kris inspireren een groter en ruimer publiek. Klanten en geïnteresseerden komen van overal en vinden makkelijk de weg naar de showroom-winkel te Wetteren.

"Dit zijn mensen die houden van tijdloze juwelen, geen pronkerige, opzichtige glitter. Wel integendeel. Mensen die sobere en klassevolle juwelen verkiezen, en die toch houden van een uitzonderlijke uitstraling op een ingetogen manier. Mensen voor wie dit juweel een diepere en symbolische betekenis krijgt."

Eigen gevoel en stijl

De creaties van Kris zijn niet echt trendgevoelig, ze blijven eerder trouw aan eigen gevoel en stijl. Door het contact met de klant ontdekt Kris wat mensen in een bepaalde periode zoeken.

"In feite wil ik gewoon juwelen maken die een vrouw mooi vindt. Ik leg niemand op wat zij of hij dragen moet of wat in is. Mijn grootste criticus is mijn vrouw, Freija. Als zij het mooi vindt, als zij de spanning voelt in de creatie en het dragen wil, dan weet ik dat het goed is."

Onbeperkt houdbaar

Juwelen moet je kunnen doordragen, gezien het prijskaartje dat eraan hangt. Het juweel mag verrassen, maar het moet ook een lange houdbaarheidsdatum hebben. Het is geen wegwerpprodukt.

Juwelen moeten een leven lang kunnen meegaan en zelfs kunnen doorgegeven worden aan de volgende generatie. Dit kan enkel als het juweel tijdloos is, geen massaproduct is en een emotionele meerwaarde krijgt.

Sets rond een thema

De ervaring van de klant staat centraal. Hij moet zich goed voelen bij het dragen van het juweel. Vroeger moest een juweel opvallen en een merknaam hebben. Nu moet het een emotie bevatten, discreet en stijlvol zijn. Veel mensen stappen af van het uiterlijk vertoon en willen terugkeren naar de kern. De emotie van het zijn.

Kris zoekt en ontwerpt dagelijks. Maar elk jaar, naar het eindejaar toe, worden enkele speciale modellen ontworpen. Dit in tegenstelling tot veel ontwerpers en grote namen die jaren teren op één succesvol ontwerp.

"Ik zorg er ook voor dat het steeds mogelijk is om sets te krijgen rond een bepaald thema, bijpassende oorringen bij een ring, een bijpassende armband of collier…"

Sommige mensen zoeken Kris op om iets unieks te laten ontwerpen voor hen alleen. Zij ontwerpen dan als het ware mee aan hun juweel. Ze hebben specifieke wensen en voorkeuren die Kris in een juweel probeert te vertalen. Iets wat voor hen persoonlijk is, iets wat hen als het ware op het lijf geschreven is.

"Soms hoor je achteraf dat ze het juweel praktisch nooit uitdoen, dat ze het elke dag dragen. Dat is mijn grootste betrachting. Het juweel wordt een verlengstuk van hun persoonlijkheid, een toegevoegde waarde. Dit geeft mij enorm veel voldoening."

Ontwerpen en smeden is geduld hebben, precisiewerk blijven doen, perfectie blijven betrachten. Maar vooral veel luisteren naar mensen…

Bekijk de collectie van Kris Baele