De kunst van het ambacht

Iedereen is het erover eens: Kris Baele maakt kunstzinnige juwelen. Je zou hem dus een kunstenaar kunnen noemen. Maar hij houdt niet van zulke dure woorden. Je mag hem omschrijven als een juweelontwerper, maar meer niet. Hij ziet zichzelf eerder als een volbloed vakman.

Handwerk

En zijn ambacht is eeuwenoud. "Er is wel een evolutie in de technieken", zegt hij, "maar handwerk blijft handwerk. Zo ben ik opgeleid. Goud smelten, door de wals halen tot een draad of een plaat. Er zijn er weinigen die dat nog beheersen, maar op die manier gebeurt het hier nog altijd."

Soms moet het noodgedwongen gietwerk worden. "Sommige ontwerpen zijn niet te realiseren met handwerk", legt hij uit. "Als ik bijvoorbeeld een bepaalde structuur in een stuk wil aanbrengen, kan dat misschien niet rechtstreeks op het metaal, maar wel op een wassen model. Naargelang het resultaat dat we willen bereiken, kiezen we dan voor het een of het ander."

Er zit natuurlijk beweging in het vak. Je kan nu tekenen op computer en in 3-D een model printen. Hij heeft het overwogen, maar het is niets voor hem. "De designmogelijkheden zijn beperkt", meent hij. "Een recht vlak en wat cirkels, dat gaat vlot, maar om op het computerscherm iets organisch weer te geven, dat is heel wat anders. Ik snap wel dat het interessant is voor seriewerk. Je kan een mal van een eerste model maken en dan blijven herhalen. Maar bij ons draagt iedere klant het eerste model."

Bekijk de collectie van Kris Baele